Met de trein naar de Tour de France 2024

De Tour de France van 2024 start in Florence en eindigt dit jaar niet in Parijs, maar in Nice, vanwege de Olympische Spelen in Parijs. Toch is het weer een interessante route met veel mogelijkheden om per trein bij de Tour te kunnen komen.

Hieronder hebben we van elke etappe de start- en finishplaats bekeken en uitgevogeld hoe je het makkelijkst per trein kan reizen en een richtprijs voor een retourticket vanaf Utrecht Centraal. Daarbij zijn we uitgegaan van een heenreis een dag voor de etappe en een terugreis de dag erna.

Credits: © Google Maps

Etappe 1: Florence – Rimini

De Tour de France start dit jaar op 29 juni met Le Grand Depart in Florence. Natuurlijk is de start van de Tour de France een hele happening, dat zal dit jaar in Florence niet anders zijn.

De startplaats van de Tour de France is gemakkelijk per trein te bereiken in 12 uur vanaf Utrecht Centraal, met het station Firenze Santa Maria Novella. Dit is een groot station in Italie, waar je gemakkelijk komt met de sneltreinen vanaf bijvoorbeeld Milaan of Turijn.

De finishplaats van de eerste etappe is in badplaats Rimini, waar de Tour de France nog nooit is geweest. De Giro is er in 2020 langsgekomen. Ook deze badplaats is gemakkelijk met de trein te bereiken, via station Rimini.

Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knoppen hieronder.

Met de trein naar Florence Met de trein naar Rimini

Etappe 2: Cesenatico – Bologna

De tweede etappe van de Tour de France van 2024 gaat op 30 juni 2024 van badplaats Cesenatico, wat iets ten noorden van Rimini ligt, naar Bologna. Deze etappe staat als heuvelachtig in de boeken, maar gezien de vlakkere finale is een massasprint niet uitgesloten.

De startplaats Cesenatico heeft zijn eigen station, Cesenatico, wat ligt aan de spoorlijn Je reist in uur vanaf Utrecht Centraal naar Cesenatico.
Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

De finishplaats van deze etappe is Bologna, wat met station Bologna Centrale een groot station heeft wat makkelijk te bereiken is. Vanwege het karakter van deze etappe kun je een mooie massasprint verwachten. Daarnaast kun je de renners 2 keer langs zien rijden in de laatste 18 kilometer van de route, omdat ze dat rondje twee keer rijden. Een aanrader dus voor de Tourliefhebber.

Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Cesenatico Met de trein naar Bologna
BolognaCredits: © Google Maps
Turijn wielrennenCredits: © Google Maps

Etappe 3: Piacenza – Turijn

De derde etappe van deze Tour de France gaat van Piacenza naar Turijn op 1 juli 2024. Dit zal hoogstwaarschijnlijk een klassieke sprintetappe worden, aangezien de route van deze etappe grotendeels door de Po-vlakte gaat.

Startplaats Piacenza is te bereiken via zijn eigen station, station Piacenza, in ongeveer 13 uur vanaf Utrecht Centraal

Finishplaats Turijn heeft uiteraard ook zijn eigen station, een groot station makkelijk te bereiken vanaf bijvoorbeeld Lyon, genaamd Torino Porta Nueva. Dit station is in ongeveer 13 uur te bereiken vanaf Utrecht Centraal.

Met de trein naar Piacenza Met de trein naar Turijn

Etappe 4: Pinerolo – Valloire

Dit jaar zal de Tour al in de 4e etappe in de Alpen zijn en een regelrechte klassieke klim in het parcours hebben, de Galibier. Vuurwerk van de klassementsrenners is daarmee al wel op dinsdag 2 juli gegarandeerd, deze etappe is dus een echte aanrader om te bezoeken.

Startplaats Pinerolo heeft zijn eigen station, station Pinerolo, op de spoorlijn. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Finishplaats Valloire heeft geen eigen station. Het dichtstbijzijnde station is Saint Michel – Valloire in Saint-Michel-de-Maurienne op ongeveer 30 minuten rijden van Valloire, van waar ook bussen rijden naar Valloire. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Pinerolo Met de trein naar Valloire
Credits: © Google Maps
Saint-Jean-de-MaurienneCredits: © Google Maps

Etappe 5: Saint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas

Op woensdag 3 juli zal de Tourkaravaan van Saint-Jean-de-Maurienne naar Saint Vulbas trekken. Ondanks de bergen rondom, zal de route grotendeels vlak zijn, wat goed is voor de sprinters in het peloton. Fans van de snelle mannen zouden dus een mooie dag kunnen beleven in Saint Vulbas.

Startplaats Saint-Jean-de-Maurienne heeft zijn eigen station, station Saint-Jean-de-Maurienne, welke makkelijk te bereiken is via Grenoble. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Finishplaats Saint-Vulbas heeft geen eigen station, maar ligt op ongeveer 10 kilometer van het station Meximieux – Perouges. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Saint-Jean-De-Maurienne Met de trein naar Meximieux - Perouges

Etappe 6: Macon – Dijon

Iedereen die de route du soleil wel eens heeft gereden, kent deze plaatsen wel van langs de route. Deze etappe die noordwaarts gaat langs deze route, op donderdag 4 juli. Naar verwachting wordt dit een echte sprintersetappe, omdat de enige helling van betekenis aan het begin van de etappe in het routeboek staat.

Zowel de start- als de finishplaats van deze tour etappe heeft een eigen station. Startplaats Macon heeft met Macon-Loche een eigen TGV station, direct te bereiken met een TGV vanaf Parijs in ongeveer 6 uur. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Finishplaats Dijon heeft ook een eigen TGV-station en is zelfs in 5,5 uur te bereiken vanaf bijvoorbeeld Amsterdam.

Met de trein naar Macon Met de trein naar Dijon
Credits: © Google Maps
Credits: © Google Maps

Etappe 7: Nuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin

Deze twee plaatsen zullen de gemiddelde Nederlander of Tourvolger weinig zeggen, maar dit is wel een etappe om even bij op te letten. Dit is namelijk een individuele tijdrit. Dat betekent dat je niet een minuutje een flitsend peloton voorbij ziet zoeven, maar iedereen individueel kapot ziet gaan. Dat heeft ook wat.

Startplaats Nuits-Saint-Georges heeft zijn eigen, weliswaar bescheiden station, dichtbij Dijon. Vanuit daar dus even overstappen op het lokale boemeltje, in ongeveer 6 uur vanaf Utrecht-Centraal. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Finishplaats Gevrey-Chambertin is bereikbaar via station Gevrey Croix Champs in ongeveer 7 uur vanaf Utrecht Centraal.
Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Nuits-Saint-Georges Met de trein naar Gevrey-Chambertin

Etappe 8: Semur-en-Auxois – Colombey-Les-Deux-Eglises

Op zaterdag 6 juli gaan we de aanvallers en de kandidaten voor de bollentrui waarschijnlijk van voren zien, het is die dag tijd voor een echte heuveletappe met maar liefst 2300 hoogtemeters. Feest dus voor iedereen die de avonturiers van het peloton aan het werk wil zien.

Startplaats Semur-en-Auxois heeft helaas geen eigen station, maar het station van Montbard is relatief in de buurt en biedt bussen aan naar Semur-en-Auxois, die je in ongeveer 20 minuten erheen rijden. In ongeveer 8 uur kun je dan vanaf Utrecht Centraal bij de start van de etappe komen. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Finishplaats Colombey-Les-Deux-Eglises heeft ook geen eigen station helaas, maar wil je er komen met de trein en aansluitend de bus, dan zul je naar station Chaumont moeten afreizen. Vanaf daar rijdt er een bus in iets meer dan een half uur je naar Colombey-Les-Deux-Eglises. In totaal zal je ook iets meer dan 8 uur moeten rekenen voor je reis naar deze finishplaats. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Montbard Met de trein naar Chaumont
Credits: © Google Maps
Credits: © Google Maps

Etappe 9: Troyes-Troyes

Op zondag 7 juli gaan de renners een leuk rondje maken rond Troyes. Ook al lijkt het lichtelijk vlak, deze etappe gaat door de gravelstroken en de heuvels in de laatste 45 kilometer voor de finish, geen gegarandeerde massasprint opleveren. Sterker nog, hier zo nog wel eens flink wat spektakel kunnen volgen.

Omdat dit een etappe is waarbij je dezelfde start en finishplaats hebt, namelijk Troyes, kan dit een ideale etappe zijn om te bezoeken. Troyes is namelijk goed bereikbaar per trein, het kost je iets meer dan 6 uur om er te komen, en je kan er dus een start en finish meepakken. Het schijnt ook nog eens een superleuke stad te zijn. Op het moment van schrijven boek je een retour treinreis voor 253 euro, met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna. Je kan hiermee dus een heel mooi weekendje Troyes, met wielerspektakel ervan maken.

Met de trein naar Troyes

Etappe 10: Orleans – Saint-Armand-Montrond

Op dinsdag 9 juli vertrekt het peloton vanuit Orleans waar ook de rustdag heeft plaatsgevonden, op weg naar Saint-Amand-Montrond, voor een vlakke etappe met sprinterskansen. Maar wellicht ook waaiers als de wind ervoor goed staat. Een mooie kans dus om de sprinters te spotten, of om maandag 8 juli wellicht een paar koffiedrinkende wielrenners in het mooie Orleans aan te treffen.

Startplek Orleans is een bekende stad en heeft dan ook een TGV-station. Deze stad aan de Loire is voor de tourrenners dan ook een mooie stad voor de rustdag, en biedt jou de mogelijkheid ook wat meer van deze oude Franse binnenstad te ontdekken. In 5,5 uur vanaf Utrecht Centraal kun je al in Orleans staan. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Finishplaats Saint-Armond-Montrond heeft ook een station, station Saint-Armand-Montrond – Orval. Daar kun je met een regionale trein in iets meer dan 9 uur vanaf Utrecht Centraal komen. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Orléans Met de trein naar St-Armand-Montrond - Orval
Credits: © Google Maps
Centraal MassiefCredits: © Google Maps

Etappe 11: Evaux-Les-Bains – Le Lioran

Deze etappe op woensdag 10 juli zal de tourkaravaan weer de bergen in gaan, dit keer van het Centraal Massief. Evaux-Les-Bains is nieuw in de tour, Le Lioran is voor de gemiddelde tourvolger wel wat bekender.

Startplaats Evaux-Les-Bains heeft helaas geen station meer, sinds dat de spoorlijn waaraan het lag is opgeheven. Sindsdien kun je het beste naar Montlucon afreizen en daar de bus pakken. Daar doe je dan ongeveer 11 uur over vanaf Utrecht Centraal, inclusief 45 min per bus vanaf Montlucon. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Finishplaats Le Lioran heeft gelukkig wel zijn eigen station, dus je kan per trein dichtbij het klimspektakel van deze etappe komen. Daar doe je dan wel ongeveer 11 uur over. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Montluçon Met de trein naar Le Lioran

Etappe 12: Aurillac – Villeneuve-sur-Lot

Deze etappe op donderdag 11 juli zal de Tour vanuit het Centraal Massief weer vertrekken, westwaarts naar Villeneuve-sur-Lot. Een etappe voor de avonturiers in de Tour, met veel klimmetjes in het begin om weg te komen en wellicht lastig te controleren voor de sprintersploegen. Kortom, een etappe die alle kanten op kan.

Startplaats Aurillac heeft zijn eigen station, waar je in ongeveer 11,5 uur vanaf Utrecht Centraal kan komen. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Finishplaats Villeneuve-sur-Lot heeft geen eigen station. Het dichtsbijzijnde station is Penne, als is het eenvoudiger via Agen te reizen vanwege de directe treinverbinding vanuit Parijs, van waar de bussen ook richting Villeneuve-sur-Lot rijden. Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Aurillac Met de trein naar Penne
Villeneuve sur LotCredits: © Google Maps
PauCredits: © Google Maps

Etappe 13: Agen – Pau

Deze etappe op vrijdag 12 juli is de laatste kans voor de renners die zich niet als enorme klimmers beschouwen, met een vlak tot heuvelachtig profiel. Avonturiers zullen zich zeker ook melden voorin.

Startplaats Agen ligt aan de rivier de Garonne en heeft zijn eigen station, relatief makkelijk te bereiken via TGV vanuit Parijs, in ongeveer 7 tot 8 uur.

Finishplaats Pau is na Parijs misschien wel de meest voorkomende finishplaats in de Tour de France. Deze plaats aan de voet van de Pyreneeën heeft uiteraard ook zijn eigen station. In 9 tot 10 uur vanaf Utrecht Centraal kun je er zijn, met een directe TGV vanaf Parijs.

Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Agen Met de trein naar Pau

Etappe 14: Pau – Pla D’Adet

Op zaterdag 13 juli gaan we de bergen in tijdens deze Tour de France, de eerste echte Pyreneen-rit. Vuurwerk volgt er vast en zeker met een finish bergop, op de Pla D’Adet.

Startplaats Pau is na Parijs misschien wel de meest voorkomende plaats in de Tour de France, na de finish gisteren starten we ook hier weer. Deze plaats aan de voet van de Pyreneen heeft uiteraard ook zijn eigen station. In 9 tot 10 uur vanaf Utrecht Centraal kun je er zijn, met een directe TGV vanaf Parijs.

Finishplaats Pla D’Adet heeft als bergtop vrij natuurlijk geen station. Het dichtstbijzijnde station en handigste plaats om uit te stappen is Lannemezan. Daar kun je in minder dan 10 uur vanaf Utrecht Centraal komen. Daar kun je dan een bus pakken naar Pla D’Adet.

Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Pau Met de trein naar Lannemazan
Credits: © Google Maps
Quatorze JuillietCredits: © Google Maps

Etappe 15: Loudenvielle – Plateau de Beille

Op de nationale feestdag van Frankrijk, 14 juli, staat er weer een knaller van een bergetappe in de Tour de France gepland. De Franse renners zullen traditioneel extra gemotiveerd zijn deze dag, om zich goed te laten zien en eventueel de etappewinst te gaan pakken.

Startplaats Loudenvielle heeft geen eigen station. Het dichtstbijzijnde station en handigste plaats om uit te stappen is Lannemezan. Daar kun je in minder dan 10 uur vanaf Utrecht Centraal komen. Daar kun je dan een bus pakken naar Loudenvielle, die er ongeveer een uur over doet.

Finishplaats Plateau de Beille is weer een finish bergop en heeft dus ook geen station. Het dichtsbijzijnde station is hier Les Cabannes, vanuit daar zul je een taxi moeten nemen naar de finishplaats van deze etappe.

Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Lannemazan Met de trein naar les Cabannes

Etappe 16: Gruissan – Nîmes

Op dinsdag 16 juli start de slotweek van de Tour de France 2024. Nadat de wielrenners een dag hebben gerust in Gruissan, zullen ze over een relatief vlak parcours naar Nîmes rijden.

Startplaats Gruissan waar ook de rustdag van de Tour zal zijn, heeft geen eigen station, maar is goed verbonden met busverbindingen naar Narbonne, waar ook TGV’s stoppen. Die bussen nemen je in ongeveer een half uur mee naar Gruissan. In totaal zul je er dan iets meer dan 10 uur over doen vanaf Utrecht Centraal

Finishplaats Nîmes heeft zijn eigen station en is in ongeveer 8 uur te bereiken vanaf Utrecht Centraal, een fijn station met een stop voor hogensnelheidstreinen.

Boek een retour treinreis met aankomst een dag voor de etappe en een terugreis een dag erna via de knop hieronder.

Met de trein naar Narbonne Met de trein naar Nîmes
Credits: © Google Maps
Credits: © Google Maps

Etappe 17: Saint-Pau-Trois-Chateaux – Superdevoluy

Deze etappe is er voor de avonturiers en de aanvallers. Vuurwerk wordt er verwacht, dus dit wordt waarschijnlijk een etappe die er echt eentje is om bij te wonen

Startplaats Saint-Paul-Trois-Chateaux heeft geen eigen station, maar ligt dichtbij Pierrelatte wat wel een station heeft, bijna op loopafstand van een paar kilometer. Je kan hier ook de bus nemen naar Saint-Paul-Trois-Chateaux

Finishplaats Superdevoluy is wat moeilijker te bereiken per trein, het is immers weer bergop. Wel kun je naar Veynes Devoluy en daar de bus pakken naar Superdevoluy. Reken dan wel op meer dan 13 uur aan reistijd.

Met de trein naar Pierrelatte Met de trein naar veynes Devoluy

Etappe 18: Gap – Barcelonnette

Op donderdag 18 juli staat deze etappe op het programma, eentje voor de aanvallers in het peloton. Een van de laatste kansen ook voor hen in de richting van het slotweekend.

Startplaats Gap heeft zijn eigen station, die vanaf Gare d’Austerlitz in Parijs rechtstreeks te bereiken valt. In ongeveer 10 uur kun je vanaf Utrecht Centraal naar Gap reizen, een ideaal station in de Alpen dus.

Finishplaats Barcelonnette is ook goed bereikbaar, al zul je het laatste stuk met de bus moeten gaan. In ongeveer 1,5 uur kun je vanaf Gap met een rechtstreekse bus in Barcelonnette aankomen.

Met de trein naar Gap
Franse AlpenCredits: © Google Maps
Tour de France bergopCredits: © Google Maps

Etappe 19: Embrun – Isola 2000

Op vrijdag 19 juli gaan we weer de bergen met de Tour. Vuurwerk volgt er vast, want het is nog maar een van de laatste kansen voor iedereen die nog wat wil met zijn klassement. Met twee buitencategorie cols is daar op deze dag uitgebreid de mogelijkheid voor, inclusief ook nog eens een finish bergop.

Startplaats Embrun heeft een eigen station, te bereiken met een regionale trein vanaf station Valence. In ongeveer 19 uur vanaf Utrecht Centraal kun je in Embrun aankomen.

Finishplaats Isola 2000 is wat minder goed per trein bereikbaar. Het beste kun je de trein pakken naar Nice (ook handig voor het slotweekend van de Tour) en vanuit daar de bus naar Isola. Het laatste stuk bergop kun je het beste liftend doen. Reken op een volledige dag reizen.

Met de trein naar Embrun Met de trein naar Nice

Etappe 20: Nice – Col de la Couillole

Deze etappe is een soort Parijs-Nice, maar dan in de zomer. De kenners van deze voorjaarsronde zullen veel plekken van de route van deze etappe

Startplaats Nice heeft zijn eigen station(s), waarbij je het beste de trein naar Nice-Ville kan pakken. In iets meer dan 10 uur kun je daar per trein komen, met een grote overstap in Parijs.
Finishplaats Col de la Couilolle is weer een finish bergop, dus wat lastiger per trein. Het beste kan je vanaf Nice de bus pakken. Reken op een 12 tot 13 uur reizen minimaal voor deze plek.

Met de trein naar Nice
Credits: © Google Maps
Tijdrit Tour de FranceCredits: © Google Maps

Etappe 21: Nice – Col de la Couillole

Dit jaar geen finish op de Champs-Elysees in Parijs, maar in een individuele tijdrit in Nice. Er zijn verkeerdere plekken om zo’n wielerspektakel te eindigen, en met zo’n tijdrit volgt er vast en zeker nog genot voor de wielerliefhebbers.

Als je het slot van de Tour de France van dit jaar goed wil meepakken, je kan best gemakkelijk per trein in Nice komen, in ongeveer 10 uur naar Nice-Ville.

Met de trein naar Nice