Met de trein op wintersport naar Frankrijk

Als je met de trein op wintersport naar Frankrijk wil gaan, dan zijn er ook zeker genoeg mogelijkheden om een relaxed aan te komen, zonder dat je te vermoeid aankomt. Het is naar de meeste Franse skigebieden toch een 900 tot 1100 kilometer rijden, wat je al snel 10 tot 12 uur rijden kost. Daarnaast kun je met de trein nog een heel hoop CO2 besparen, zonder dat je hoeft in te leveren op je comfort.

Welke mogelijkheden zijn er om met de trein op wintersport naar Frankrijk te gaan?

Frankrijk staat natuurlijk bekend om zijn TGV’s waarmee je met hoge snelheid kan reizen tussen de grotere steden in Frankrijk. Ook richting de bergen in het oosten van Frankrijk rijden deze treinen, naar bestemmingen als Grenoble, Chambery, Chamonix en Briancon. Ook kun je vanaf het Zwitserse Geneve heel gemakkelijk doorreizen naar verschillende skigebieden, voor met name de noordelijke Franse Alpen. Vanaf die plekken gaan er dan genoeg regionale treinen die dicht bij de meeste skigebieden komen.

Zoals bij de meeste mensen bekend reis je in Frankrijk vaak via Parijs, waarbij je over moet stappen naar een ander treinstation in Parijs dan het aankomststation vanuit Nederland, Gare du Nord. Hoe dat precies werkt, leggen we in een apart artikel uit.

Hoeveel CO2 bespaar ik met de trein op wintersport naar Frankrijk?

Als je met de duurzame pet op naar een reis op wintersport in Frankrijk kijkt, dan is het heel snel duidelijk dat je kilo’s kan besparen zonder in te hoeven leveren op comfort. Hoe we dit berekenen leggen we in dit artikel uit over CO2 besparen met de trein. Een klein overzichtje met voorbeelden.

Bestemming Dichtsbijzijnde station Afstand (km) CO2 uitstoot per trein (kg) CO2 uitstoot per auto (kg) CO2 besparing t.o.v. zelfde reis met de auto
Les Portes du Soleil Geneve Cornavin 852 1,70 102,24 -98,3%
Les Sybelles Saint Jean de Maurienne 1064 2,13 127,68 -98,3%
Les Deux Alpes Grenoble 997 1,99 119,64 -98,3%
Les Trois Vallees Moûtiers-Salins-Brides-les-Bains 1064 2,13 127,80 -98,3%
Les Arcs Bourg Saint Maurice 1091 2,18 130,92 -98,3%

We hebben even wat reisopties per trein uiteen gezet voor je, voor de meest populaire skigebieden in Frankrijk.

Met de trein op wintersport naar Les Portes du Soleil

Het skigebied Les Portes Du Soleil is een groot skigebied net onder het meer van Geneve met skioorden als Avoriaz, Les Gets, Morzine en Chatel. Je kan hier skiën of snowboarden over de grens tussen Zwitserland en Frankrijk, hoe cool is dat?

Om per trein naar Les Portes du Soleil te komen kun je het beste een treinreis naar Geneve boeken en dan de bus naar je specifieke eindbestemming. Naar Genève reis je gemakkelijk per TGV, met een overstap in Parijs.

Meer informatie over Genève Cornavin Bekijk accomodaties
Les Portes du SoleilCredits: © Google Maps
Credits: © Google Maps

Met de trein op wintersport naar Les Sybelles

Het skigebied van Les Sybelles is een heel groot skigebied (derde qua grootte in Frankrijk) en is geschikt voor vrijwel iedereen. Doordat dit gebied vrij hoog ligt met veel pistes boven de 1500 meter, is het relatief sneeuwzeker. Bekende dorpen in dit skigebied zijn La Touissure, Le Corbier, Saint Jean d’Arves of Saint Sorlin d’Arves.

Om per trein naar Les Sybelles te komen, kun je het beste een treinreis naar Saint Jean de Maurienne boeken. Per bus kun je dan in het skidorp van bestemming komen. Ook gaan er vanaf Grenoble bussen.

Meer informatie over Saint Jean de Maurienne Bekijk accomodaties

Met de trein op wintersport naar Les Deux Alpes

Het skigebied van Les Deux Alpes is een skigebied voor gevorderden met skidorpen als Les Deux Alpes, Mont le Lans en Venosc. Met name voor freestylers is dit skigebied een echte aanrader, door bijvoorbeeld het funpark ‘2 Alpes Freestyle Land’. Verder zijn er veel zwarte pistes en kun je je uitleven door het skiën op een gletscher.

Om met de trein naar Les Deux Alpes te kunnen komen, kun je het beste een treinreis boeken naar Grenoble. Vanaf Grenoble pak je de bus naar Le Freney d’Oisans, wat het dichtstbijzijnde openbaar vervoerpunt is voor Les Deux Alpes. Vanaf daar zal je een taxi moeten nemen naar je eindbestemming.

Meer informatie over station Grenoble Bekijk accomodaties
Les Deux AlpesCredits: © Google Maps
Val ThorensCredits: © Google Maps

Met de trein op wintersport naar Les Trois Vallees

Het skigebied van Les Trois Vallees staat bekend om de iconische skioorden van Val Thorens, Les Menuires, Meribel of Vallee de Courchevel. Dit skigebied is het grootste van Frankrijk en is een aaneengesloten skigebied van drie valleien.

Om met de trein in Les Trois Vallees te kunnen komen, kun je het beste een treinreis boeken naar Station Moûtiers-Salins-Brides-les-Bains. Vanaf dit station kun je een bus pakken naar het dorp van je eindbestemming.

Meer informatie over Station Moûtiers-Saline-Brides-Les-Bains bekijk accomodaties

Met de trein op wintersport naar Les Arcs

Dit wintersportgebied is een fantastisch skiër of snowboarder die al wat meer gevorderd is. Met meer dan de helft aan rode of zwarte pistes gaat het hier vaak lekker hard en stijl. Samen met La Plagne maakt het sinds kort deel uit van het grote skigebied Paradiski. Bekende dorpen in dit gebied zijn Arc 2000, Arc 1850 en Bourg Saint Maurice.

Om met de trein naar Les Arcs kunnen te komen kun je het beste de trein naar Bourg Saint Maurice nemen, dit is een eindpunt van een TGV lijn, direct vanuit Parijs. Vanuit daar gaan er pendelbussen naar de verschillende dorpen van dit gebied.

Meer informatie over station Bourg Saint Maurice Bekijk accomodaties
Credits: © Google Maps

Dit waren slechts een paar mogelijkheden om met de trein op wintersport naar Frankrijk te kunnen gaan.

Bron afbeeldingen:

  • Les Portes du Soleil: © Google Maps
  • Les Sybelles: © Google Maps
  • Les Deux Alpes: © Google Maps
  • Val Thorens: © Google Maps
  • Les Arcs: © Google Maps